fbpx
Leef in het NU

Leef in het NU. Klinkt simpel he? Toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik: ja duhuh ik leef toch NU.

Maar is dat wel zo? Hoe vaak dwaal jij af met je gedachten naar iets wat al is geweest? Hoe vaak zit jij met je gedachten bij iets wat nog gaat gebeuren, in de toekomst. En dan nog eentje. Hoeveel dingen doe jij op de automatische piloot? Leven in het NU betekent ook dat jij je automatische piloot uitschakelt. Dat jij heel bewust met volle aandacht de dingen doet die jij NU aan het doen bent.

Gistermiddag was ik even in het tuincentrum. Er was een vrouw tussen de planten aan het mopperen dus ik vroeg haar wat er was. ‘Ik ben wel planten aan het uitzoeken maar ze gaan toch altijd dood.’ Ik vroeg haar hoe dat komt. ‘Dan neem ik me voor om ze water geven want ik zie hem gewoon vanaf mijn werkplek in de woonkamer. Dan neem ik me voor om de gieter te pakken maar ik doe het niet.

Dan komt die coach in me naar boven. Dus ik vraag wat het maakt dat ze de gieter niet pakt.

Ze wordt op zo’n moment zo afgeleid door alle dingen die op haar afkomen of waarvan ze vindt dat ze die perse nu moet doen. Die moetjes-lijst voor die dag doemt op in haar gedachten. Ze is vooral bezig met alles wat ze nog moet doen waardoor ze die plant vergeet. Ze is bezig met alles wat nog komen gaat en ziet niet wat op dat moment aandacht nodig heeft. Ze ziet de plant wel maar eigenlijk ook weer niet.

En dan nog een voorbeeld die je misschien herkent. Je zit achter je laptop te werken of bent televisie aan het kijken en hebt een zak snoep, chips, koekjes of wat je ook maar lekker vind naast je staan. Je hand gaan de zak in en naar je mond, de zak in en weer naar je mond. Ondertussen ben je aan het typen of kijken. Op een gegeven moment gaat je hand die zak weer in en is die zak leeg.  Dat je denkt: huh?! Nu al?! Dat is ook een goed voorbeeld van niet leven in het NU. Want je bent niet bezig met wat je je mond in stopt. Als je er rustig voor was gaan zitten, had je geproefd, had je er van kunnen genieten en waarschijnlijk mate kunnen houden.

Piekeren over het verleden, je druk maken over je toekomst is een grote bron van stress.

Het verleden is , komt niet meer terug en daar kun je niets meer aan veranderen. De toekomst bestaat nog niet, dus waarom zou je je er druk over maken?

Leven in het NU klinkt zo makkelijk. Soms word je meegezogen door gedachten als ‘ik moet nog…’en whoop dan neemt de dag jou over.

Daarom begin ik de dag graag met een wandeling. Maar ook tussen de afspraken en werkzaamheden door. Om even weer bij mezelf te komen en bewust te zijn van wat er is. Dat ik NU aan het leven ben omdat je met je gedachten soms word weggezogen. Waar kun je beter in het nu zijn dan buiten in de natuur? Heerlijk!

Op een gegeven moment had ik tijdens mijn wandeling door dat ik helemaal niet in het nu was. Want ik voelde hem trillen in mijn kontzak. Ik pak mijn telefoon en kijk naar het bericht dat ik ontvangen en had en ben bezig te bedenken hoe ik ga reageren. Vervolgens gingen mijn gedachten naar : straks als ik thuis ben moet ik dit en moet ik dat. En ik dacht: nee, die telefoon gaat niet meer mee tijdens het wandelen. Het haalt je weg uit het nu waardoor je niet meer geniet van wat er is, bezig bent met wat nog komen gaat. Hoe je daar achter komt, ik was dus met die telefoon bezig, stop hem terug in de zak, kijk om me heen en denk huh?! Ben ik hier al?! Dat is zo’n moment dat je weet ik was niet bewust in het nu.

Leef bewust, neem de tijd, laat je niet afleiden en hou je doel voor ogen. Leef niet gisteren, leef niet morgen geniet van het NU!

In mijn programma ga ik hier uitgebreider op in. Voor nu wil ik je in ieder geval een tip geven voor als je in gedachten terug gaan naar het verleden. Meestal is dat een situatie die niet zo leuk was. Het gevaar is als je daar aan terug denkt is dat je de bijhorende, gekoppelde emotie omhooghaalt. En dat is niet wat je wilt toch? Als je merkt dat je daar met je gedachten zit, ga dan focussen op iets wat goed is in die situatie zodat je de lading er af haalt en terug kunt naar het nu. Want je kunt niet veranderen wat is gebeurd maar je kunt wel veranderen hoe jij er naar kijkt. Ik weet heel goed dat niet in hele situatie iets goeds te vinden is. Maar een situatie kan wel iets goeds opleveren. Je kunt er bijvoorbeeld een les in zien. Of je kunt het inzicht hebben van: zo nooit weer. Dat is ook een les. Haal er iets uit wat jou kracht geeft of wat helpend is voor jou zodat elke keer als je dan toch terug schiet in de gedachten je niet in die emotie komt waardoor het heel hard werken is om weer in het nu te komen. Dat is één.

En als je merkt dat je heel erg aan het stel dat, wat als-en bent, dus in de toekomst aan het denken bent. Gebruik dan de volgende zin:het komt zoals het komt en zoals het komt is het goed. Herhaal deze zin maar een paar keer, het brengt je terug in het nu.

Dan wil ik je voor nu een hele fijne dag wensen en succes met het leven in het NU.

 

Ik kan je op verschillende manieren helpen

Klik op een van onderstaande buttons om te kijken wat er het beste bij jou past.

Kuiperstraat 15

7396 BA Terwolde

06 - 20 41 48 23

info@ilonabloeme.nl